Здравейте!
Имаме получени преводачески услуги (преводи на договори и др. документи) от чуждестранно юридическо лице.
Въпросът ми е дали този вид услуги се третират като техническа услуга, за която се дължи данък при източника съгласно ЗКПО.
Ако услугата се приравнява на техническа ще съберем необходимите документи за прилагане на СИДДО, но не мога да определя дали извършването на превод на документи е с елемент на консултация или не.
Благодаря много за отговора, а дали имате някакъв образец на искането?
Здравейте,

Наш контрагент, ЧЮЛ, на когото удържахме данък при източника иска документ за платения от нас данък към НАП. Не успявам да открия образец на " Искане за удостоверение по чл.201 ал.4" за платения данък. Някой има ли примерен образец или трябва да е в свободен текст? Намирам само образец на самото удостоверение, което издава НАП.
Също така има ли начин ние, като платец на данъка да подадем искането от името на нашия контрагент?
Много благодаря за отговорите.

И аз разсъждавах като delphine, но след като получих товарителница от друга страна членка, с чуждестранен адрес и packing list с нетно, брутно тегло, палети и т.н. пак между двете държави,не знам какво да правя.
С НАП по телефона и моя опит е горчив - няма отговор или е безумен.
Благодаря много, а за интрастат имате ли представа дали трябва да ги включа?
Здравейте!

Получихме фактура за рекламни материали (не са мостри) от страна членка на ЕС  регистрирана по ЗДДС в България. ДДС номера на фактурата е български и има начислен 20% данък.
Същевременно получихме и транспортен документ за доставка на материалите между държавата членка и България (нашата фирма).
Аз мисля, че трябва да  осчетоводя фактурата по общия ред и мога да ползвам ДК, а те ще си платят данъка в България (няма ВОП).
Но не знам трябва ли тези материали да ги включа в интрастат декларацията? Ако ги включа общата стойност в интрастат декларацията няма да е равна с подадената стойност в ДДС декларацията (данъчната основа на ВОП).
Ще съм благодарна за вашето мнение.